


Å trene hesten på lange tøyler har mange fordeler.
* Det er lett å komme i gang. De fleste klarer å lære hesten det grunnleggende i løpet av bare noen få treningsøkter.
* Man kan gjøre dette med alle slags hester. Dette gir dermed gode muligheter til å trene hester som for eksempel små ponnier og få dem bedre til ridning.
* Man vil gjøre hestene sterkere og mykere samt lære dem å gå i en riktig form uten at man belaster dem med vekt på ryggen. Dette gjør at man kan bruke dette til å trene hester som har problemer med ryggen eller som av andre grunner ikke tåler belastningen med ridning. Følltunge hester, overvektige hester, tynne hester, gamle og stive hester eller unge hester; alle som har godt av å røre på seg, men som ikke kan rides vil kunne hjelpes med denne treningsformen.
* Man kan utdanne hestene til høyskole dressur og man blir aldri utlært. Alle øvelser man kan trene hester til i ridningen (kanskje med unntak av hurtigarbeid, man skal tross alt gå ved siden av hesten!) kan man lære hesten på lange tøyler. Fordelen ved å gjøre øvelsene på lange tøyler først er at hestene har mye lettere for å gjøre vanskelige øvelser om de får muligheten til å gjøre dem uten å bære en rytter samtidig i begynnelsen. Når de har funnet ut av hvordan de skal gjøre øvelsen uten rytter er det senere mye lettere for dem å utføre dette med en rytter på seg.
* Unge hester som skal rides inn lærer å gå i riktig form før de blir bedt om å bære. Dette reduserer sjansen for belastningsskader betraktelig. Dessuten lærer de mange av signalene man bruker i ridning. Innridningen av hester som først har blitt trent på lange tøyler er mye lettere for alle parter enn på hester som ikke har blitt forberedt på denne måten.
* Hester som ikke har noen problemer setter pris på avvekslingen. Og de fleste ridehester kunne trenge å blir trent til å gå i bedre form, bli mykere og sterkere og lettere på signalene.
* Ryttere som trener på lange tøyler vil få en langt bedre forståelse av tøylehjelpere, noe hesten vil sette stor pris på under ridningen senere.
* Det er bare å sette i gang! Alt man trenger er et hodelag eller en vanlig stallgrime, noen lange tøyler (som man kan lage selv av et langt tau), en pisk (eller en pinne...) og noen godbiter (som hestene setter pris på at de får når de er flinke). Og så trenger man en hest da selvfølgelig (ellers ser det veldig rart ut når man holder på).
* Hester elsker dette! Og de aller fleste mennesker også, til tross for at man risikerer å komme i bedre form...
Og så må man jo ikke glemme:
Å trene hester på lange tøyler er morsomt!

Filmen viser hvordan man legger opp treningen fra den aller første leksjonen og hvordan man går videre. Man får se innlæringen av alle de grunnleggende øvelsene og det vises også hvilke feil mange gjør og hva man skal gjøre om det blir feil.
I filmen får du se hester på alle nivåer. Fra den 2 år gamle hoppen som viser øvelser for å forberede hesten til den 20 år gamle hingsten som viser høyskoleøvelser som capriole og levade.

Denne filmen er med for å vise noen hester og mennesker som holder på å lære seg noen av øvelsene som vises i filmen "Lange tøyler". Undervisningen skjer på Svensk (vel, Svorsk kan man kanskje kalle det, man kan godt høre at Ellen kommer fra Norge...) og har norsk tekst.
Filmen viser to ekvipasjer som blir instruert over to dager.

