Avansert lek i frihet

Dette kurset er for deltakere som har deltatt på Ellens kroppsspråkkurs.

Kursinnhold
Alle som har deltatt på mine kroppsspråkkurs de seneste årene har erfart at dette er et langt mer kompleks tema enn hva man først kanskje trodde. Kroppsspråkkurset er det kurset som flest deltakere går på flere ganger nettopp fordi det er så mange detaljer å ta med seg og ingen klarer å fange opp alt på en gang.

Derfor har jeg funnet ut at jeg skulle lage et kroppsspråkkurs for de som allerede har gått på dette kurset slik at vi kan gå videre.

I det første kroppsspråkkurset, det som nå heter kommunikasjon og motivasjon i frihet, går jeg gjennom bruk av belønning med fokus på å lære hesten å ikke rane folk i tillegg til hestens dempende signaler, dominansteori og lederskap i tillegg til kroppsspråket.

I dette kurset vil jeg gå ut ifra at deltakerne allerede kjenner til disse tingene og har forstått det mest grunnleggende i kroppsspråket som for eksempel hvordan man kan blokkere hesten ved at kroppen er på vei foran den selv om man står bak den.

Nå kan vi derfor fordype oss mer i de rent tekniske detaljene i kroppsspråket. Det blir mer fokus på de indirekte linjene, tempo og energi kontroll og ikke minst, hvordan man kan gjøre dette til en lek med hesten.
Lek med hester
Ikke alle hester er like lekne, det er det viktig å være klar over. En hoppe på 18 år vil for eksempel sannsynligvis være mindre interessert i å sprette rundt enn en 4 år gammel vallak (selv om det finnes unntak så klart). Det er viktig å være klar over at om man vil leke med hesten så må hesten også synes dette er moro, ellers er det ikke en lek lenger. Når det er sagt så er det mange hester som lærer seg å like å leke med folk når de oppfatter at det ikke er snakk om tvang eller jaging, og det kan føre til et ekstra sterkt bånd mellom hest og menneske om man gjør dette på riktig måte.

I tillegg er dette en fin måte å trene inn signaler for energi, både det å be hesten om å bli mer engasjert så vel som å trene inn signaler for å roe den ned på kommando. Selv om man har en hest som ikke er så begeistret for å leke for moro skyld kan det være nyttig å gjøre litt av dette slik at man får trent på å roe ned hesten på kommando under kontrollerte former.
Målsetning
Målsetningen vi har for hestene er å få en bedre kontroll over dens energi på en måte som også hesten synes er morsom. I tillegg ønsker vi å skape en variasjon i treningen som gjør at hesten får et sterkere bånd til mennesket sitt og skaper mer tillit og bedre kommunikasjon mellom dem.

Målsetningen vi har for menneskene er å lære hvordan man kan leke med en hest på en sikker måte og ikke bare ha moro med hesten sin, men også skape et bedre forhold mellom hest og menneske. I tillegg vil man få en bedre forståelse av hvordan man forklarer for hesten hva man ønsker på en positiv måte.