Positiv bakketrening

Trykk og ettergift uten stress og press
Den vanlige måten å lære en hest å gi etter for trykk er å påføre trykket og deretter øke dette til hesten gir rett respons. Dette er ikke bare en lite pedagogisk måte å lære hesten hva det riktige svaret er, det fører også til at hesten anser selve signalet som noe negativt selv etter at den forstår hva det betyr.

I dette kurset går vi gjennom hvordan man kan forklare for hesten hva et signal betyr uten å gjøre det ubehagelig for den; tvert i mot: ved å forklare den hva den skal gjøre uten å stresse den for deretter å belønne den for riktig respons lærer hesten mye raskere, husker svaret bedre og ikke minst, den vil anse signalet som noe positivt og dermed respondere med større glede og villighet.

Trykk og ettergift er vår aller vanligste signalgivning til hester når vi trener dem. Når vi rir bruker vi for eksempel skjenkler og tøyler som består i at vi legger på et trykk og gir etter når hesten svarer riktig, altså trykk og ettergift. Fra bakken bruker vi leietauet og igjen brukes trykk for å be hesten om å gå eller stoppe. Vi løfter hestens ben med et trykksignal, vi bruker trykksignaler i longering osv osv.

Å vite hvordan man forklarer og motiverer hesten disse signalene er en viktig nøkkel til å få en hest som ikke bare responderer med letthet og villighet, hesten vil også bli langt mer positiv til selve arbeidet vi ber den om å gjøre, noe som igjen fører til mindre stress og spenninger både for hesten og mennesket som håndterer den.
Øvelser for både hestene og deltakerne
I dette kurset vil du lære en del øvelser som du bruker til å lære hesten å svare for et lett trykk. Alle hester er unike og du vil se ulike øvelser på ulike hester slik at du kan tilpasse treningen til din egen hest. En viktig del av opplegget er at deltakerne skal gjøre øvelser med hverandre slik at man får trent på teknikkene før man skal gjøre dette med en hest.
Leiing, longering og lange tøyler
De fleste hester som kommer til kurset kan allerede leies i leietau, likevel begynner treningen her. Leieøvelsene trener hesten til å følge mennesket med større oppmerksomhet og mennesket lærer hvordan de kan bruke disse øvelsene i situasjoner der hesten er distrahert og stresset. Dette er i stor grad basert på kroppsspråk, men nå med tauet på hesten i tillegg.

Longering tar leieøvelsene videre og målsetningen er å få hesten til å jobbe på en riktig måte uten innspenninger. Longering brukes både til å lære hesten stemmekommandoer i tillegg til å trene den til å gå i form og gjøre den mykere og sterkere.

Lange tøyler er det neste steget; ved å bruke et tau på hver side av hesten får vi muligheten til å lære hesten å gi etter for trykk også på den siden vi ikke er på. Lange tøyler kan etterhvert brukes til å lære hesten mange øvelser som kan overføres til ridning, og i dette kurset legger vi inn signalene som gjør denne treningsformen mulig.
Målsetning
Målsetningen vi har for hestene er å lære dem hvilken respons vi ønsker når vi legger på et trykk. Dette er ikke en naturlig respons for en hest, så man må forklare et trykk i mange ulike posisjoner og sammenhenger før hesten svarer på slike signaler som om det er en refleks. Det tar langt mer tid å trene inn disse responsene enn bare et par dager, men ved hjelp av øvelsene man lærer på kurset kan man jobbe videre på egenhånd og utvikle hestens respons og forståelse hjemme.

Målsetningen vi har for deltakerne er derfor å lære dem om øvelsene og forstå når man skal bruke dem og når man kan gå videre til neste steg i utdannelsen til hesten.