Ridning med lettere signaler
Opplegget på dette kurset har nå endret seg fra "seminarform" der alle deltakere er med på lik linje enten de har med hest eller ikke til å være i "leksjonsform" der deltakerne selv jobber med sin egen hest. Dette er gjort for å bedre kunne tilpasse treningen til de enkelte hestene.

Stacks Image 46943
Stacks Image 46945
Stacks Image 46947
Stacks Image 46949
Stacks Image 46951
Stacks Image 46953
Stacks Image 46955
Kursopplegget
Dette kurset holdes nå som enkeltleksjoner der eierne selv jobber med sin egen hest. Siden det bare er plass til maks 8 hester, så gjelder det å være tidlig ute om man vil delta med sin egen hest.

For dem som ikke får med seg hest er det likevel mye å lære av å se på disse kursene, Ellen bruker mikrofon og forklarer for all som er der, ikke bare til hesteeierne.

Hver hest får en leksjon om dagen i tillegg til at deltakerne må være til stede under hele kurset slik at de ser hverandres leksjoner.

Hvor lenge hver leksjon varer vil variere utifra hva som fungerer best for hver enkelt ekvipasje, det er satt av nok tid til hver hest slik at man kan holde på så lenge det er positivt for hest og eier... og lenger enn det skal man jo ikke holde på!

3 dager
Kurset begynner vanligvis på fredag ettermiddag. På denne dagen er leksjonene korte. Denne dagen er viktig for hvordan hestene fungerer resten av helgen; hestene får en mulighet til å bli litt kjent med stedet og Ellen får en oversikt over hver ekvipasje og kan planlegge treningen for helgen.

Dersom noen av deltakerne ikke har mulighet til å komme på fredagen så tidlig som kurset starter, begynner deres leksjon litt senere. Det viktigste på denne dagen er at hestene får en mulighet til å bli litt kjent med stedet før helgen, i tillegg til at de slipper å reise til kurset på lørdags morgen.

Lørdag og søndag er leksjonene lenger, de varer fra en halvtime til over en time, avhengig av hesten og eieren og hva som skjer. Her vil det også legges opp til enkelte deltakerøvelser der alle, inklusive tilskuerne, får en oppgave de skal gjøre.
Lette signaler og lette responser
Ridning skal være lett og morsomt for begge parter, og om man legger opp treningen riktig vil det også være det. Hvorfor gjøre ting vanskeligere enn det trenger å være?

Ridning består av små og ganske enkle kommandoer som først blir vanskelige når vi begynner å sette dem sammen, og dette gjelder ikke bare for hesten, det gjelder i like stor grad for rytteren.

Trykk og ettergift er vår aller vanligste signalgivning til hester når vi trener dem. Når vi rir bruker vi for eksempel skjenkler og tøyler som består i at vi legger på et trykk og gir etter når hesten svarer riktig, altså trykk og ettergift. Fra bakken bruker vi leietauet og igjen brukes trykk for å be hesten om å gå eller stoppe. Vi løfter hestens ben med et trykksignal, vi bruker trykksignaler i longering osv osv.

Å vite hvordan man forklarer og motiverer hesten disse signalene er en viktig nøkkel til å få en hest som ikke bare responderer med letthet og villighet, hesten vil også bli langt mer positiv til selve arbeidet vi ber den om å gjøre, noe som igjen fører til mindre stress og spenninger både for hesten og mennesket som håndterer den.
Kursinnhold
Dette kurset handler om å lære hesten å svare på lette signaler og ikke minst å lære rytteren hvordan de skal gi signaler på en lett måte.

Sits; for å kunne ri med letthet må man være i balanse, man må kunne føle hestens bevegelser og være bevisst hvilke signaler man bruker.

Signaler; hvordan man finner ut hva hesten virkelig svarer på og hva den ikke forstår så godt, og hvordan man forklarer for hesten det den ikke responderer på.

Øvelser; hvordan man bryter ned en øvelse til små deler for deretter å sette dem sammen igjen. Dette gjør det mye lettere for både hest og rytter å trene på selv vanskelige øvelser.

Hemmeligheten ligger i å vite hvilken øvelse man skal bruke for å jobbe med de enkelte momentene og når man bør bytte til en annen øvelse.

Ridning består av små og ganske enkle kommandoer som først blir vanskelige når vi begynner å sette dem sammen, og dette gjelder ikke bare for hesten, det gjelder i like stor grad for rytteren.

Når vi lærer å ri er det mange detaljer vi må kunne gjøre samtidig, og dette er ikke den mest pedagogiske måten å trene oss på så på kurset går vi gjennom øvelser som gjør at rytteren forbedrer sin ridning på en enkel måte.
Målsetning
Målsetningen vi har for hestene er å gjøre dem mer positive og responsive i ridningen.
Målsetningen vi har for menneskene er at de skal lære å separere signaler og øvelser slik at de kan trene på de detaljene som trenger det mest for deretter å sette enkeltdelene sammen igjen.